A vas serpenyők - Üdv újra a fedélzeten!

2018.08.29

Régi ismerőst üdvözölhetünk újra a konyhában: a nagymamáink által is közkedvelt vas serpenyőket már a Skill Trade kínálatából is be lehet szerezni és ki lehet próbálni. A vasból készült edényeket évszázadok óta használták felmenőink, ezek az eszközök is bizonyítják: nem kell lecserélni a klasszikusokat!


Miért pont a vas?

A vas serpenyőt meg kell tanulni kezelni és szeretni is. Sokan elsőre megijednek a használatától, mert ezek az eszközök odafigyelést igényelnek. Az edényeket be kell avatni és karban is kell tartani, hogy hosszú ideig hű társaink lehessenek a konyhában. A beavatásról és karbantartásról bővebben itt írunk: https://goo.gl/HMKSs4. Ügyfeleinknek általában azt javasoljuk, ha nincs még tapasztalatuk vas edénnyel, először csak egy darabbal ismerkedjenek és kísérletezzenek, akár többféle ételt készítsenek el, hasonlítsák össze más edényekben készült ételekkel. Mindenki így kezdi, és aki egyszer ráérez az ízére, egyből a vas szerelmesévé válhat.

Manapság szerencsére egyre fontosabb szempont az egészségtudatosság a konyhán belül és kívül is. Mára nem csak az elkészíteni kívánt ételek hozzávalóit kell megválogatni, hanem azt is, hogy milyen eszközökkel és edényzetben fogjuk azokat elkészíteni.

A vas serpenyő előnyei

  • Az ételek nem égnek le benne, hiszen a beavatás után tapadásmentes felületet kapunk. Ezt a felületet azonban úgy tudjuk tovább tökéletesíteni, hogy minél többször használjuk serpenyőnket, míg nagyjából fél év használat után már a legmakacsabb, legragadósabb ételek is csak úgy kicsúsznak az edényből.
  • Strapabíró: a serpenyők karc és kopásállóak, és a 230°C feletti hőmérsékletet is bírják a hagyományos, bevonatos serpenyőkkel ellentétben.
  • Mindenféle főzőfelületen használhatjuk, legyen az egy indukciós vagy egy sima gázos tűzhely.
  • Semmiféle ismeretlen anyagot és bevonatot nem tartalmaz, így kizárólag egészséges ételeket készíthetünk benne.
  • Kiválóan süthetünk, piríthatunk, barníthatunk bennük: ételeink gusztusosak, illatosak és ropógósak lesznek a vas serpenyőben.

Mit készítsünk benne?

A tejszínes, cukros vagy savasabb ételek könnyebben leragadhatnak az edényben, hiszen nem bírják a sütést, pirítást. A párolt, szószos ételek, pörköltek és tésztafélék szintén nem kompatibilisek a vas edényzettel. Csak olyan élelmiszer kerüljön a serpenyőnkbe, ami biztosan elbírja, ha ropogós kérget kap.

Íme pár olyan étel, amit jó szívvel ajánlunk a vas serpenyőben való ételkészítéshez:

  • Palacsinta
  • Tükörtojás, omlettek
  • Rántott húsok
  • Natúr és sült húsok
  • Steak-ek
  • Fasírtok
  • Pirított burgonya
  • Röstiburgonya, lapcsánka, tócsni

Számos tévhit kering a vas serpenyők kapcsán, ezek feloldására még néhány kiegészítő információ:

  • A vas serpenyők bármilyen tűzhely felületen használhatóak, indukciós tűzhelyen is.
  • Egyáltalán nem érzékeny eszközök, egyedül a víz kezdheti ki őket (rozsdásodhat), ezért kell minden vízzel való érintkezés után alaposan eltörtörölgetnünk.
  • A nagyobb méretű vas serpenyők nehezebbek. De nem azért, mert elavult eszközök a konyhában, hanem mert kikezdhetetlenek: nem deformálódnak, nem lazul meg a nyelük, max hőfokon dolgozhatunk velük anélkül, hogy káros anyagok szabadulnának fel a serpenyőből vagy a nyéllel megégetnénk a kezünket.

Összefoglalva a fentieket, ne idegenkedjünk a számunkra ismeretlen dolgoktól!
A serpenyő esetében is azt tanácsoljuk Partnereiknek, hogy adjanak magunknak teret a fejlődésre, próbálják ki, esetleg lessenek el egy-egy receptet a profiktól!

Bővebb információ a serpenyőkről: https://goo.gl/XbSzi4

A legjobb hangulat mindig a konyhában van.

 

« Vissza a hírekhez